Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb z płatkami i otrębamiETAP 1:
Płatki i otręby przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Z drożdży i odrobiny ciepłego mleka i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Gotowy rozczyn, zaparzone płatki i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta i dokładnie wyrobić ciasto.
Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
ETAP 3:
Wyrośnięta ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm. Foremkę nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
ETAP 4:
Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec około 25 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
SylaUla