anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo prosty chleb, łatwy do upieczenia nawet dla początkujących. Z dużą ilością wartościowych składników, bo z siemieniem lnianym, płatkami zbożowymi i otrębami.

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

Składniki:

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

 

  • mąka pszenna typ 650 - 350 g
  • maka pszenna typ 2000 – 150 g
  • płatki jaglane – 20 g
  • płatki owsiane – 20 g
  • otręby pszenne – 20 g
  • otręby owsiane -20 g
  • siemię lniane - 20 g
  • wrząca woda – 250 g
  • mleko ciepłe – 3/4 szk.
  • świeże drożdże – 25 g

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

ETAP 1:

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn.

Płatki i otręby przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Z drożdży i odrobiny ciepłego mleka i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami
Miskę z ciastem odstawić do podwojenia objętości.

Gotowy rozczyn, zaparzone płatki i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta i dokładnie wyrobić ciasto.

Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 3:

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami
Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki.

Wyrośnięta ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm. Foremkę nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.

ETAP 4:

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika.

Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec około 25 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

chleb pieczywo