Sposób przygotowania:
Serowy chleb z boczkiem oliwkami i pomidorami
Drożdże rozpuszczam w trzech łyżkach wody, dodaję jedną łyżkę mąki i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam resztę mąki, dodaję zaczyn, 300 ml letniej wody w której rozpuszczam sól, oraz oliwę. Wyrabiam ciasto żeby było elastyczne. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Boczek kroję w kostkę i przesmażam na odrobinie oleju, dodaję pokrojony czosnek. Wyrośnięte ciasto wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt 25 cm na 45. Wykładam na nim oliwki, boczek, plastry sera i pomidory suszone. Zwijam w rulon i wkładam do wysmarowanej formy keksowej.Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekę około 45 minut temp 200 stopni.
marietta
edytaha
Jagoda.L