SUPERPRZEPIS

Chleb z dodatkiem ziemniaków

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Chleb z dodatkiem ziemniaków Więcej zdjęć (2)

Chleb dzięki dodatkowi ziemniaków zachowuje długo świeżość i wilgotność.

Składniki:

Chleb z dodatkiem ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Chleb z dodatkiem ziemniaków
Drożdże rozpuścić w ciepłym leku i odstawić do podrośnięcia na około 30 min. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wymieszać je z jajkiem, dodać do nich olej, cukier, sól, mąkę oraz rozpuszczone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasto 2-3 razy złożyć w kopertę. Z wyrośniętego ciasta uformować małe bochenki lub ułożyć ciasto w formie, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto można posmarować mlekiem lub olejem i posypać makiem. Piec w temp.200st około 40min.
Chleb z dodatkiem ziemniaków
Z wyrośniętego ciasta uformować małe bochenki