Sposób przygotowania:
Chleb z dużymi dziurami
Wieczorem: zakwas wymieszać z 60 ml wody i 120 g mąki, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc; Rano: do zaczynu dodać ponownie 120 g mąki i 60 ml wody, wymieszac i odstawić na 3 h; Po tym czasie dodać miód, wodę (220 ml), resztę mąki ( 300g) i wyrabiać aż ciasto bedzie gładkie i powstanie gluten. CIasto jest bardzo luźne dlatego wyrabiać w naczyniu; W połowie wyrabiania dodać sól; Po tym czasie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagniatając do srodka utworzyć kule z ciasta; Miskę pokryć ściereczką, obsypać ściereczke obficie mąką, włożyć do środka ciasto chlebowe i odłożyć do następnego dnia do lodówki (przykryć folią spożywczą); Na następny dzień wyjąć ciasto z lodówki i pozostawic w temp. pokojowej 4 h; Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 240; Sciereczke z ciastem wyjąc, i bardzo delikatnie pomagając sobie ściereczką uformować rulonik ( jak na strudel ), nie zgniatac ciasta, tylko delikatnie uformować rulonik i zsunąć ze sciereczki na papier do pieczenia. Zrobic kilka nacięć na wierzchu, i włożyć od razu do piekarnika. Tuz przed włozeniem chlebka naparować piekarnik wrzucając na dno kilka kostek lodu. Piec 10 minut w 240 stopniach, następnie 10 w 220 i 20min w 200 stopniach. Studzic na kratce. Smacznego!
Chlebowozakrecona