grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Chleb z ziemniaków bez wyrastania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb z ziemniaków, niezwykle miękki i wilgotny z dodatkiem pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie wymagający wyrastania.

Chleb z ziemniaków bez wyrastania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb z ziemniaków bez wyrastania

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniaków bez wyrastania

Przygotowanie masy ziemniaczanej

Chleb z ziemniaków bez wyrastania
Ciasto na chleb możemy wymieszać również w mikserze.

Przygotowanie chleba zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. W dużym naczyniu mieszamy ziemniaki z masłem na jednolita masę. Dodajemy żółtka, mleko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przygotowanie chleba

Chleb z ziemniaków bez wyrastania
Przy przygotowaniu chleba możemy wykorzystać dowolny rodzaje ziaren lub dodać tylko jeden ich rodzaj.

Po dokładnym wymieszaniu ziemniaków, dodajemy pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Składniki lekko mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.

Przygotowanie chleba do pieczenia

Chleb z ziemniaków bez wyrastania

Podłużną formę do pieczenia tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy do formy, dokładnie wyrównujemy jego powierzchnię.
Wierzch chleba posypujemy pestkami słonecznika i dyni.
Chleb pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

Upieczony chleb

Chleb z ziemniaków bez wyrastania

Upieczony chleb odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
Chleba nie możemy mrozić, ponieważ zniszczymy jego strukturę.


Tagi:

pieczywo chleb