Sposób przygotowania:
Chleb z ziemniaków bez wyrastaniaPrzygotowanie masy ziemniaczanej
Przygotowanie chleba zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. W dużym naczyniu mieszamy ziemniaki z masłem na jednolita masę. Dodajemy żółtka, mleko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowanie chleba
Po dokładnym wymieszaniu ziemniaków, dodajemy pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Składniki lekko mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowanie chleba do pieczenia
Podłużną formę do pieczenia tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy do formy, dokładnie wyrównujemy jego powierzchnię.
Wierzch chleba posypujemy pestkami słonecznika i dyni.
Chleb pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony chleb
Upieczony chleb odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
Chleba nie możemy mrozić, ponieważ zniszczymy jego strukturę.