bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chleb z garnka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

I jest ! wyszedł pyszny chrupiacy moj własny chleb!

Chleb z garnka

Składniki:

Chleb z garnka

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,25 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki drożdży instant
  • mąka do podsypania
  • olej do wysmarowania miski

Sposób przygotowania:

Chleb z garnka
"Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :) Mieszamy krótko, tylko tyle żeby
wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.
Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów
wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi (albo też tak jak to robi Jim Lachey na filmie z linku, czyli na trzy) i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół np na misce wysmarowanej odrobina oliwy i posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem albo niczym jesli robimy bez ziaren. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy.
Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.
Chleb odwijamy i zsuwamy do garnka, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
Mąka użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub poznańskiej czy innej podobnej. Dobrze jeśli mąka będzie miała zawartość białka ok. 10g ale jak będzie mniej to w niczym nie przeszkodzi. Myślę, że można też dodać częściowo mąki z pełnego przemialu, ale wtedy należy dodać więcej wody, bo taka mąka więcej jej wchłania."

żrodło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61754495,67323991,0.html?v=2

pomocne filmiki:
www.youtube.com/watch?v=evsdggMoBuM&mode=related&search=
www.youtube.com/watch?v=vsMTPg7rRns&mode=related&search=

Ta metoda pieczenai chelba nazywa sie : No-Knead Bread

Tagi:

chleb