renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Chleb z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pieczywo bez polepszaczy

Chleb z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb z jajkiem
Przygotować wysokie naczynie i wsypać do niego obie mąki, otręby, płatki,siemię lniane, słonecznik i sól. W osobnym naczyniu rozmieszać drożdże z cukrem, jajkami i ciepłym mlekiem ( ja robię to tak, że do słoika daję te składniki zakręcam słoik mocno mieszam i gotowe). Wlać tą mieszaninę do suchych składników. Należy jeszcze wlać wodę i dobrze wymieszać, przełożyć do foremki, pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. trzy kwadranse.
Chleb z jajkiem
Do naczynia przesiać obie mąki pszenną i pszenną graham
Chleb z jajkiem
Potem należy dodać resztę sypkich składników
Chleb z jajkiem
Dodać drożdże mleko cukier razem wymieszane
Chleb z jajkiem
Po dokładnym wymieszaniu z wodą przełożyć do foremki