Bluu

Bluu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Chleb z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i smaczne danie, które zasmakuje szczególnie dzieciom, znudzonym standardowymi kanapkami śniadaniowymi.

Chleb z jajkiem

Składniki:

Chleb z jajkiem

 

  • chleb biały
  • jajka
  • pieprz i sól (opcjonalnie)
  • szynka lub ser jako dodatki
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Chleb z jajkiem
Jajka wbijamy do głębokiego talerza i rozbijamy widelcem na gładką masę. Jeżeli ktoś lubi, może doprawić sobie jajko solą lub pieprzem. Następnie wlewamy oliwę z oliwek na patelnię, a w czasie, gdy ta się grzeje, do jajka wkładamy kromkę chleba i obtaczamy ją z obydwóch stron. Tak obtoczoną kanapkę kładziemy na oliwie i smażymy do zarumienienia się jednej strony, następnie odwracamy i powtarzamy czynność. Na zarumienioną kanapkę możemy położyć plaster sera, który delikatnie się roztopi. Kanapkę ściągamy z patelni i podajemy do zjedzenia. Dobrze smakuje z szynką, różnego rodzaju sosami albo po prostu samo.