Sposób przygotowania:
Chleb z kiełkami pszenicy
Rozkruszone drożdże wsypujemy do letniego mleka lub wody, odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie mieszamy mąki i kiełkami i solą. Do tej mieszanki wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto; powinno być ono gęściejsze niż na kluski, jak jest za geste dolewamy troche letniej wody. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką lub recznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta formujemy bohenek, wkładamy do wylozonej papierem do pieczenia paclan formy do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik. Ciasto smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy kiełkami pszenicy ora papryką. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika, na spód piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Pieczemy chleb 10 min., po czym zmniejszamy temperature i pieczemy jeszcze 20 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperature do maksimum. Wyjmujemy i jemy.