Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo fajny chlebek z kwasem chlebowym zamiast wody. Napój nadaje fajnego słodkiego smaczku chlebkowi. Polecam wypróbować

Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem
Na zaczyn: wymieszać zakwas z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć, odstawić na całą noc. Na drugi dzień rano do zaczynu dodać kwas chlebowy. Wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól. Na koniec wsypać ziarna łuskanego słonecznika. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować, przełożyć do formy (12x25cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piecz jeszcze 20 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem
Na zaczyn: wymieszać zakwas z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć, odstawić na całą noc. Na drugi dzień rano do zaczynu dodać kwas chlebowy
Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem
Wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól.
Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem
Na koniec wsypać ziarna łuskanego słonecznika. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem
Następnie ciasto odgazować, przełożyć do formy (12x25cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

Tagi:

ciasto chleb