Sposób przygotowania:
Chleb mleczny żytni na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn zwany żurkiem: wymieszać zakwas, wodę i mąkę. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano przygotować kwas. Do zaczynu dodać mleko, mąkę, kminek i szczyptę suchych drożdży (jeśli jest w domu jest bardzo ciepło można drożdże całkowicie pominąć), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny. Następnie dodać do misy wodę, obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Przełożyć do keksówki (dł 20cm), wyrównać. Oprószyć grubo mąką i odstawić do wyrośnięcia (około godziny).Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.