Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczny codzienny chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej, na zaczynie poolish, pasuje i do słodkich i do słonych dodatków.

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

Składniki:

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

 

Sposób przygotowania:

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, odstawić na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, zaczyn, obie mąki i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie zagnieść, uformować bochenek i włożyć do keksówki o długości 25cm. Odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 15-20 minut. Wystudzić na kratce