agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Chleb z mąki orkiszowej po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i delikatny a przede wszystkim zdrowy chlebek

Chleb z mąki orkiszowej po mojemu

Składniki:

Chleb z mąki orkiszowej po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Chleb z mąki orkiszowej po mojemu
Przygotować rozczyn drożdżowy. W misie wymieszać mąkę orkiszową, pszenną i sól. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier, wymieszać z pokruszonymi drożdżami, wymieszać składniki aby miały jednolitą konsystencję. Rozczyn połączyć z mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce pozbawione przeciągów. Następnie dolać partiami ciepłą wodę, wyrabiać jednolite, elastyczne, gładkie ciasto. Ugniatać tak długo, ciasto będzie odchodzić od rąk i naczynia. Misę przykryć ponownie ściereczką lnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować bochenki, ułożyć je na blasze natłuszczonej olejem. Piec ok. 50-60 minut w temp. około 200 C.

Tagi:

chleb