Sposób przygotowania:
Chleb z mąki orkiszowej po mojemu
Przygotować rozczyn drożdżowy. W misie wymieszać mąkę orkiszową, pszenną i sól. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier, wymieszać z pokruszonymi drożdżami, wymieszać składniki aby miały jednolitą konsystencję. Rozczyn połączyć z mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce pozbawione przeciągów. Następnie dolać partiami ciepłą wodę, wyrabiać jednolite, elastyczne, gładkie ciasto. Ugniatać tak długo, ciasto będzie odchodzić od rąk i naczynia. Misę przykryć ponownie ściereczką lnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować bochenki, ułożyć je na blasze natłuszczonej olejem. Piec ok. 50-60 minut w temp. około 200 C.