reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Chleb z mąki pszennej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb upieczony, tak jak najbardziej lubię czyli w garnku żeliwnym, który polecam nawet tym niedoświadczonym i młodym gospodyniom.

Chleb z mąki pszennej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb z mąki pszennej

przygotowanie

  • 850-900 g mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżki soli himalajskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Chleb z mąki pszennej

przygotowanie

Chleb z maki pszennej

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, ponownie rozcieramy i wlewamy 1 szklankę letniej wody.

Odstawiamy na 20-30 minut.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników.

Odsypujemy 0,5 szklanki mąki, a po tym jak drożdże "ruszą" wlewamy je do mąki i wyrabiamy ( można na początku hakami) aż ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki, w razie potrzeby podsypując odłożoną mąką.

przygotowanie i pieczenie

Chleb z maki pszennej
Posypałam czarnuszką bo wszyscy ją lubimy, ale można innymi ziarnami lub makiem

Formujemy i nacinamy, można posypać np czarnuszka

Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do piekarnika wkładamy garnek żeliwny i ogrzewamy go do temperatury 220 stopni.

Ciasto bardzo delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka i do piekarnika.

Temperaturę pieczenia zmniejszamy do 180 stopni i chlebuś pieczemy przez około 1 godzinę.

Sprawdzamy opukując dół- głuchy dźwięk jest oznaką upieczenia bochenka.

Chlebuś wyjmujemy na kratkę i studzimy ( jak się uda, my raczej zaczynamy wcinać jeszcze przed wystygnięciem:)


Tagi:

pieczywo chleb