Sposób przygotowania:
Chleb z mąki pszennejprzygotowanie
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, ponownie rozcieramy i wlewamy 1 szklankę letniej wody.
Odstawiamy na 20-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Odsypujemy 0,5 szklanki mąki, a po tym jak drożdże "ruszą" wlewamy je do mąki i wyrabiamy ( można na początku hakami) aż ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki, w razie potrzeby podsypując odłożoną mąką.
przygotowanie i pieczenie
Formujemy i nacinamy, można posypać np czarnuszka
Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do piekarnika wkładamy garnek żeliwny i ogrzewamy go do temperatury 220 stopni.
Ciasto bardzo delikatnie wkładamy do nagrzanego garnka i do piekarnika.
Temperaturę pieczenia zmniejszamy do 180 stopni i chlebuś pieczemy przez około 1 godzinę.
Sprawdzamy opukując dół- głuchy dźwięk jest oznaką upieczenia bochenka.
Chlebuś wyjmujemy na kratkę i studzimy ( jak się uda, my raczej zaczynamy wcinać jeszcze przed wystygnięciem:)
SylaUla