Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta z kurkami i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamrożone kurki z letnich i jesiennych zbiorów postanowiłam wykorzystać m.in. do wytrawnej tarty. Wyszło pyszne danie - idealne do zjedzenia na ciepło, ale jeszcze lepsze na zimno.

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Składniki:

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Na kruche ciasto:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Tarta z kurkami i gorgonzolą

Przygotowanie kruchego ciasta

Tarta z kurkami i gorgonzolą
Kruche ciasto przekładamy do formy i pieczemy

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Zgniecione ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno natłuszczonej formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 190 st. C.

Przygotowanie kurek i cebuli

Tarta z kurkami i gorgonzolą
Kurki i cebulę do tarty podsmażamy na oleju

Rozmrożone większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawiamy całe. Cebulę kroimy w kostkę.

Cebulę i kurki smażymy na oleju. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie sosu

Tarta z kurkami i gorgonzolą
Sos śmietanowo-serowo-jajeczny wylewamy na kruche ciasto

Jajka na sos roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i starty ser gouda. Sos doprawiamy oregano, solą i pieprzem.

Uważamy, aby nie przesolić (gorgonzola jest słona!). Sos wylewamy na kruche ciasto.

ETAP 4:

Tarta z kurkami i gorgonzolą
Podsmażone kurki z cebulą wykładamy na tartę

Usmażone kurki z cebulą wykładamy na tartę i wtapiamy w sos.

ETAP 5:

Tarta z kurkami i gorgonzolą
Na wierzch tarty wykładamy ser gorgonzola

Ser gorgonzola kroimy w kostkę, wykładamy na wierzch tarty.

Tartę pieczemy 40-45 minut w 190 st. C.

W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy szczypiorek.

Upieczoną tartę posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!


Tagi:

tarta danie