Sposób przygotowania:
Tarta z kurkami i gorgonzoląPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Zgniecione ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno natłuszczonej formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 190 st. C.
Przygotowanie kurek i cebuli
Rozmrożone większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, małe kurki pozostawiamy całe. Cebulę kroimy w kostkę.
Cebulę i kurki smażymy na oleju. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie sosu
Jajka na sos roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i starty ser gouda. Sos doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Uważamy, aby nie przesolić (gorgonzola jest słona!). Sos wylewamy na kruche ciasto.
ETAP 4:
Usmażone kurki z cebulą wykładamy na tartę i wtapiamy w sos.
ETAP 5:
Ser gorgonzola kroimy w kostkę, wykładamy na wierzch tarty.
Tartę pieczemy 40-45 minut w 190 st. C.
W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy szczypiorek.
Upieczoną tartę posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!