Sposób przygotowania:
Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowejetap 1
Do miski wrzucić drożdże, cukier, mąkę i odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Dodać zakwas i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Następnie wlać wodę, olej a także wsypać sól i wymieszać. Wsypać obie mąki i słonecznik i wyrobić ciasto.
etap 2
Zostawić je do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odgazować je, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
etap 3
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię i posypać słonecznikiem, można lekko docisnąć ziarenka. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
etap 4
Gdy ciasto wyrośnie piec chleb przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczony chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić chleb na kratce.
gosia47-47
zewa
O tak, pycha, Jest mięciutki i najlepszy z samym masłem :)
Nina W.
to moja ulubiona wersja, ewentualnie jeszcze z plasterkiem pomidorka malinowego.
Pozdrowienia!