zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Chleb jak widać wyrósł pięknie i o mało nie uciekł mi z blaszki. Jest smaczny, mięciutki i wilgotny.

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej

Składniki:

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej
Etapy przygotowania domowego chleba.

etap 1

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej
Zdjęcie do przepisu - Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej - zewa

Do miski wrzucić drożdże, cukier, mąkę i odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Dodać zakwas i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Następnie wlać wodę, olej a także wsypać sól i wymieszać. Wsypać obie mąki i słonecznik i wyrobić ciasto.

etap 2

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej
Zdjęcie do przepisu - Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej - zewa

Zostawić je do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odgazować je, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

etap 3

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej
Zdjęcie do przepisu - Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej - zewa

Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię i posypać słonecznikiem, można lekko docisnąć ziarenka. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

etap 4

Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej
Zdjęcie do przepisu - Słonecznikowy chleb na mące pszennej i sojowej - zewa

Gdy ciasto wyrośnie piec chleb przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczony chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić chleb na kratce.