monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

I znów pyszny chrupiący chlebek zagościł w naszym domu:),ale to pieczenie chleba wciąga prawda dziewczyny???:))))

Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas

 

Sposób przygotowania:

Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże oraz mielone orzechy wymieszać. Dodać miód oraz olek i wymieszać. Wlać zakwas i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple (szczerze mówiąc ja troszkę "zapomniałam" o moim cieście i rosło przez 3 godziny,przez co potroiło swoją objętość:)). Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 50 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Po 50 minutach wyłączyć piekarnik ale zostawić chlebek jeszcze 10 minut,potem uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze przez 5 minut.Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Zapraszam!
Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas
do mąki dodać sól drożdże oraz mielone orzechy
Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas
dodać miód i wszystko wymieszać razem
Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas
dodać zakwas oraz wodę i mieszać drewnianą łyżką
Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas
wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i piec chlebek około 50 minut w 200 st

Tagi:

chleb