Sposób przygotowania:
Chleb z nutką miodu i orzechów na zakwas
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże oraz mielone orzechy wymieszać. Dodać miód oraz olek i wymieszać. Wlać zakwas i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple (szczerze mówiąc ja troszkę "zapomniałam" o moim cieście i rosło przez 3 godziny,przez co potroiło swoją objętość:)). Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 50 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Po 50 minutach wyłączyć piekarnik ale zostawić chlebek jeszcze 10 minut,potem uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze przez 5 minut.Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Zapraszam!
mysza75
monikaT83