BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Chlebek włoski z oliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Widziałam taki chlebek w Lidlu , tylko bez oliwek . Upiekłam więc podobny z dodatkiem oliwek . Bardzo posmakował mojej rodzinie .

Chlebek włoski z oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek włoski z oliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek włoski z oliwkami
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną do dużej miski , dodajemy mąkę żytnią , wlewamy zakwas , dodajemy drożdże , wlewamy ciepłą wodę . Zagniatamy luźne ciasto . Przykrywamy i odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia . Sól mieszamy w szklance z odrobiną wody , musi się rozpuścić . Po wyrośnięciu ciasto mieszamy z solanką , zagniatamy przez 5-10 minut . Oliwki kroimy na pół , dodajemy do ciasta .delikatnie wgniatamy w ciasto . Formujemy chlebek , wkładamy do posmarowanej smalcem blaszki , nacinamy nożem , odstawiamy do ponownego wyrośnięcia . Chleb pieczemy w 200 C przez około 50-55 minut .
Chlebek włoski z oliwkami
Obie mąki wsypujemy do miski , dolewamy zakwas .
Chlebek włoski z oliwkami
Do wyrośniętego ciasta wlewamy rozpuszczona sól .
Chlebek włoski z oliwkami
Pokrojone oliwki wrzucamy do ciasta , delikatnie mieszamy .
Chlebek włoski z oliwkami
Chleb wkladamy do wysmarowanej smalcem dużej foremki .

Tagi:

chleb pieczywo