Sposób przygotowania:
Chleb z otrębami
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Do maki wymiesznej z płatkami i otrebami dodac wyrośnięte drożdże i resztę składnikow.Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie.Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.