Sposób przygotowania:
Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymiETAP 1:
W przesianej (koniecznie!) do miski mące robimy wgłębienie, do którego wlewamy 2/3 szkl. ciepłego mleka, dodajemy kawałki drożdży i cukier. Ostrożnie mieszamy, zagarniając trochę mąki i odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować.
ETAP 2:
Płatki owsiane i otręby pszenne namaczamy w pozostałym mleku. Dodajemy do spienionych drożdży wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto.
ETAP 3:
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
ETAP 4:
Gdy wyrośnie nam zgrabny bochenek smarujemy go mlekiem i przyklejamy pestki dyni. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.
misia5
MałaMi89
Dziękuję :) mi każdy domowy chleb smakuje, bo po pierwsze zdrowszy, a po drugie większa możliwość kombinacji smakowych :) teraz jesienią/zimą będę częściej piec ;)
MAR3K