Sposób przygotowania:
Chleb z przyprawą do chleba po litewsku
Zakwas żytni przekładamy do dużej miski. Wsypuję mąkę żurkową. Wlewam wodę i mieszam robotem. Gdy ciasto będzie wymieszane pozostawiam je w spokoju na około 1 godzinę. Następnie dodaję cukier oraz sól. Wsypuję przyprawę do chleba po litewsku oraz pestki. Mieszam ponownie tylko, aby cukier i sól się rozeszły po całym cieście. Blaszki chlebowe smaruję margaryną i oprószam mąką żytnią typu 2000. Ciasto przekładam do blaszek wypełniając je w połowie. Przykrywam i pozostawiam na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Tak wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po 15 minutach temperaturę zmniejszam do 180°C i piekę pozostałe 30 minut. Na koniec wierzch chleba smaruję słodką śmietaną. Smacznego.