slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Chleb z sokiem z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Dodając sok z buraczków uzyskałam piękny różowy kolor skórki chlebka. W smaku sok buraczkowy nie jest wyczuwalny. Polecam.

Chleb z sokiem z buraków

Składniki:

Chleb z sokiem z buraków

 

Sposób przygotowania:

Chleb z sokiem z buraków
Do dużej miski przesypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy czarnuszką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb