Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Chleb z suszonymi pomidorami 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnący pomidorami i bazylią świeży chlebek. Polecam!

Chleb z suszonymi pomidorami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z suszonymi pomidorami 4

 

  • 25 g świeżych drożdży;
  • 450 ml ciepłej wody;
  • 60 dag mąki chlebowej (750);
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • 7 dag suszonych pomidorów w oleju;
  • 2 łyżki oleju w którym były pomidory;
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;

Sposób przygotowania:

Chleb z suszonymi pomidorami 4
Drożdże, cukier, sól zalać ciepłą wodą. Zostawić na 15 min . Dodać osączone i pokrojone pomidory, przecier, olej, bazylię i mąkę. Zagnieść ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz ciasto i włożyć do podłużnej formy. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 1 godz.
Chleb z suszonymi pomidorami 4
Po wyrobieniu ciasto włożyć do formy i odstawić do wyrośniecia.
Chleb z suszonymi pomidorami 4
Ciasto pięknie wyrosło przez pół godziny.
Chleb z suszonymi pomidorami 4
Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować bochenek wodą.
Chleb z suszonymi pomidorami 4
Upieczony chleb pozostawić do wystudzenia na kratce.

Tagi:

chleb pomidory