Sposób przygotowania:
Chleb z ziemniakami kaszą i czosnkiem niedźwiedzimEtap 1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Etap 2
Kaszę zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut, następnie rozmieszać.
Etap 3
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 5
Dodać do nich ciepłą wodę, rozczyn drożdżowy, ziemniaki i kaszę. Wymieszać.
Etap 6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 30 minut, następnie w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
zbysiowa
Beatris