Sposób przygotowania:
Chleb Kielecki
Gotowane ziemniaki pognieść widelcem. Wrzucić do miski. Dodać maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej oraz aktywny zakwas. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano do misy wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Dodać wymieszany zaczyn i zagnieść ciasto (jeśli maślanka była gęsta, będzie trzeba dodać wody, ok 100-150g).Odstawić na 4 godziny do wyrastania. Następnie przełożyć do formy o średnicy 21cm i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny. Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut z parą, następne 30 minut w 200 stopniach bez pary. Wystudzić na kratce
edytaha
Alex_M
dziękuję! i bardzo go polecam, jest na prawdę rewelacyjny!
edytaha
Niestety mój zakwas zepsuł się i jakoś nie mogę się zmobilizować do zrobienia następnego. Chwilowo robię przerwę w pieczeniu domowego chlebka, ale przepis oczywiście porywam :)
Alex_M
niedługo będą ciepłe kaloryfery to i zakwas łatwiej będzie zrobić. będzie mi miło jak dasz znać jak chlebek wyszedł :)
edytaha
Jeśli zrobię, to dam znać :)