madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Chleb z ziołami i otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Warto upiec samemu chlebek , dla samej satysfakcji.

Chleb z ziołami i otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ziołami i otrębami

 

  • 80 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Chleb z ziołami i otrębami
Mleko i wodę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, otręby pszenne, sól, zioła i natkę oraz wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Ciasto odstawiamy na godzinkę aby wyrosło, po tym czasie dzielimy ciasto na pół i wkładamy do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem. Korytka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę.
Chleb z ziołami i otrębami
Do miski wsypujemy sypkie składniki oraz zioła
Chleb z ziołami i otrębami
Po dodaniu wyrośniętych drożdży zagniatamy ciasto
Chleb z ziołami i otrębami
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h aby wyrosło
Chleb z ziołami i otrębami
Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do korytek posmarowanych tłuszczem

Tagi:

chleb pieczywo