Sposób przygotowania:
Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkamiEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką. Ser również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Etap 3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy, ogórka i ser, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu) przez ok. 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
marietta