Sposób przygotowania:
Chleb ze szpinakiem i siemieniem lnianym
Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, najlepiej w wirówce do sałaty. Drożdże, syrop trzcinowy i zakwas wymieszać, dolać wodę i olej. Następnie obie mąki wymieszane z solą wsypać do płynnych składników. Potem dodać posiekany szpinak i siemię lniane i wymieszać wszystko. Ciasto wyjąć na blat i wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin. Ponownie wyrobić wyrośnięte ciasto, oprószyć je mąką z każdej strony, przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 30 x 12 cm. Wierzch posmarować pędzlem maczanym w zimnej wodzie, posypać odłożonym siemieniem i zostawić do wyrośnięcia. Do piekarnika na dno wstawić naczynie z wodą. Chleb piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni a potem 20 minut w 190 stopniach z grzałką góra dół. Upieczony chleb wystudzić na kratce.