Sposób przygotowania:
Chleb ziemniaczany na zakwasie
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do miski wsypać mąki, sól, cukier, ziemniaki i wymieszać. Do dzbanka wlać zakwas, wodę i olej i wymieszać. Do mieszanki mąki wlać płynne składniki i wyrabiać ciasto. Najpierw drewnianą łyżką a potem ręcznie do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto znowu wyrobić i przełożyć je do podłużnej foremki i znowu zostawić przykryte na kilka godzin do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe po wyrośnięciu wstawić w blaszce do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 -40 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Chleb z dodatkiem ziemniaków jest wilgotny i super smakuje z masłem.
edytaha
2milutka
Gosia85
zewa
gusia1000