Sposób przygotowania:
Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem
Drożdże wymieszać z cukrem. Najlepiej w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Wlać wodę, olej a potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i słonecznikiem a także dodać zmielone na drobnych oczkach ziemniaki. Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, można rozciągać i składać i przełożyć do blachy o wymiarach 14 x 31 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować wodą, posypać słonecznikiem i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, można rozciągać i składać i przełożyć do blachy o wymiarach 14 x 31 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować wodą, posypać słonecznikiem i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.