Sposób przygotowania:
Chleb zmarłych
wyjąć masło z lodówki i miękkie pokroić w kostkę wsypać do miski 2 łyżki mąki oraz drożdże z wodą i wyrobić na jednolitą miękkie ciasto przykryć i odstawić tak by wyrosło wsypać na stolnicę resztę mąkę cukier i szczyptę soli wbić do miseczki jaja i lekko utarte nasiona anyżu dodać zapach i masło zagnieść ciasto i wymieszać z zaczynem drożdżowym energicznie wyrobić tak aby ciasto było jednolite i twarde włożyć je do miski przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3-4 godziny kiedy ciasto podwoi swą objętość wyłożyć je na stolnicę i podzielić na 3 części jednej z nich nadać kształt czaszki a z pozostałych ulepić piszczele na wysmarowanej oliwą brytfannie ułożyć rządek skrzyżowanych piszczeli a na nich czaszki z ciasta polać ciasta mlekiem aby elementy przykleiły się do siebie przykryć i pozostawić na 1 godzinę piec ciasto w bardzo gorącym piekarniku przez mniej więcej 20 minut potem obniżyć temperaturę i dalej piec 20 minut następnie wyjąć ciasteczka z piekarnika posmarować mlekiem i roztrzepanym żółtkiem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika