krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Chleb żytni na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Chleb żytni na zakwasie

Składniki:

Chleb żytni na zakwasie

 

  • szklanka gorącej wody
  • 20 dag żytniego zakwasu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 50 ml wody,
  • 35 dag mąki żytniej,
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na zakwasie
•Trzy łyżki mąki żytniej dodajemy do gorącej wody i dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. •Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki i długo wyrabiamy ciasto, aby się dobrze napowietrzyło. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. •Ciasto przekładamy do podłużnej formy, nacinamy nożem wzdłuż na głębokość około 1 cm i smarujemy oliwą z oliwek. Ponownie odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce - ciasto będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość. •Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 200- 220°C. Pieczemy około 40 minut.