Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Chleb żytni na zakwasie (z maszyny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z dzieciństwa.

Chleb żytni na zakwasie (z maszyny)

Składniki:

Chleb żytni na zakwasie (z maszyny)

 

  • mąka żytnia chlebowa - 30 dag
  • mąka pszenna, pełnoziarnista - 20 dag
  • otręby i zarodki pszenne - po 2 dag
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru (użyłem trzcinowego)
  • pół paczki drożdży - 50 g
  • 320 ml letniej wody
  • 1/3 szklanki zakwasu żytniego

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na zakwasie (z maszyny)
Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Wsyp wszystkie składniki do pojemnika maszyny do wypieku chleba (można, oczywiście wyrobić ciasto ręcznie). Proces mieszania przebiega lepiej, kiedy do pojemnika wlejesz wpierw wszystkie składniki płynne, dopiero później suche. Drożdże rozrobiłem z cukrem i odrobiną letniej wody i dodałem do maszyny po wstępnym podgrzewaniu, kiedy zaczyna się mieszanie. Po wyjęciu chleb odstaw do wystudzenia, dopiero z wystudzonego wyjmij mieszadła.