Sposób przygotowania:
Zielony chleb Shrek
Na samym początku drożdże należy wymieszać z cukrem, odrobiną wody i mąki i zostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn rośnie zabrać się do dalszej pracy. Obie mąki a także sproszkowany młody jęczmień wymieszać z solą, a potem wsypać do miski.
Do miski z tymi składnikami wlać resztę wody, a także wyrośnięty zaczyn i olej i wyrobić ciasto. Gdy jest dobrze wyrobione oprószyć niewielką ilością mąki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Najlepiej zrobić w ten sposób, że należy zakryć ściereczką i poczekać aż ciasto w spokoju wyrośnie. Wyrośnięte ciasto należy odgazować, czyli kilka razy wyrobić a potem składając na trzy i uformować bochenek na kształt naszego naczynia, w którym będzie pieczony chleb.
Zakryć ciasto oprószone mąką czystą ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia. Gdy bochenek sobie spokojnie rośnie naczynie żaroodporne posmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika i nagrzać go do 230 stopni. Potem ostrożnie wyjąć je z piekarnika, szybko oprószyć dno mąką a bochenek naciąć ostrym nożem i szybko umieścić go w naczyniu.
Zakryć naczynie pokrywką uważając aby się nie poparzyć i wstawić do piekarnika.
Chleb piec 30 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Do miski z tymi składnikami wlać resztę wody, a także wyrośnięty zaczyn i olej i wyrobić ciasto. Gdy jest dobrze wyrobione oprószyć niewielką ilością mąki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Najlepiej zrobić w ten sposób, że należy zakryć ściereczką i poczekać aż ciasto w spokoju wyrośnie. Wyrośnięte ciasto należy odgazować, czyli kilka razy wyrobić a potem składając na trzy i uformować bochenek na kształt naszego naczynia, w którym będzie pieczony chleb.
Zakryć ciasto oprószone mąką czystą ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia. Gdy bochenek sobie spokojnie rośnie naczynie żaroodporne posmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika i nagrzać go do 230 stopni. Potem ostrożnie wyjąć je z piekarnika, szybko oprószyć dno mąką a bochenek naciąć ostrym nożem i szybko umieścić go w naczyniu.
Zakryć naczynie pokrywką uważając aby się nie poparzyć i wstawić do piekarnika.
Chleb piec 30 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
marietta
zewa
dzięki