zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zielony chleb Shrek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ten chleb nazwałam go Shrekiem ze względu na jego kolor. A zawdzięcza go dodatkiem zielonego jęczmienia w proszku.

Zielony chleb Shrek

Składniki:

Zielony chleb Shrek

 

Sposób przygotowania:

Zielony chleb Shrek
Na samym początku drożdże należy wymieszać z cukrem, odrobiną wody i mąki i zostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn rośnie zabrać się do dalszej pracy. Obie mąki a także sproszkowany młody jęczmień wymieszać z solą, a potem wsypać do miski.

Do miski z tymi składnikami wlać resztę wody, a także wyrośnięty zaczyn i olej i wyrobić ciasto. Gdy jest dobrze wyrobione oprószyć niewielką ilością mąki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Najlepiej zrobić w ten sposób, że należy zakryć ściereczką i poczekać aż ciasto w spokoju wyrośnie. Wyrośnięte ciasto należy odgazować, czyli kilka razy wyrobić a potem składając na trzy i uformować bochenek na kształt naszego naczynia, w którym będzie pieczony chleb.

Zakryć ciasto oprószone mąką czystą ściereczką i znowu zostawić do wyrośnięcia. Gdy bochenek sobie spokojnie rośnie naczynie żaroodporne posmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika i nagrzać go do 230 stopni. Potem ostrożnie wyjąć je z piekarnika, szybko oprószyć dno mąką a bochenek naciąć ostrym nożem i szybko umieścić go w naczyniu.

Zakryć naczynie pokrywką uważając aby się nie poparzyć i wstawić do piekarnika.

Chleb piec 30 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.