zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb z kardamonem i złotym lnem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nietypowy domowy chleb z dodatkiem kardamonu. Trzeba kombinować ze składnikami aby cieszyć się nowymi smakami.

Chleb z kardamonem i złotym lnem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kardamonem i złotym lnem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kardamonem i złotym lnem
Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji. Potem wlać mleko, wodę, olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z solą, kardamonem i lnem i wyrobić ciasto. Najpierw za pomocą drewnianej łyżki a potem ręcznie. Ciasto po wyrobieniu oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta. Gdy będzie gotowe ponownie wyrobić. Garnek ceramiczny wstawić do piekarnika, a piekarnik nastawić na 200 stopni. Gdy się garnek zagrzeje, szybko przełożyć do niego ciasto, zrobić nacięcie i piec chleb 40 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut. Chleb wystudzić na kratce.
Chleb z kardamonem i złotym lnem
Etap 1 przygotowac zaczyn i suche składniki
Chleb z kardamonem i złotym lnem
Etap 2 wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Chleb z kardamonem i złotym lnem
Etap 3 potem znowu ciasto musi wyrosnąć .
Chleb z kardamonem i złotym lnem
Etap 4 chleb upiec w garnku i wystudzić .

Tagi:

chleb pieczywo