Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Chleb żytni z piwem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb żytni z piwem jest wyborny z masłem i serem lub pastami twarogowymi.

Chleb żytni z piwem

Składniki:

Chleb żytni z piwem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni z piwem
Drzwi kuchenne oraz okna zamykamy. Otwieramy je dopiero wtedy, gdy chleb jest już w piekarniku. Drożdże kruszymy i wsypujemy do letniego mleka lub wody, po czym odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie mieszamy w przygotowanym naczyniu mąkę oraz sól. W środku tej mieszanki robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn drożdżowy, mieszamy ręką i dodając po trochu letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto; powinno być ono gęściejsze niż na kluski. Ciasto z ok. 1 kg mąki wygniatamy ok. 6 min. jedną ręką. Kiedy ciasto odstaje od naczynia i tworzą się na nim pęcherzyki, przykrywamy je ściereczką lub pledem, uważając, by również od spodu się nie oziębiło, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno powiększyć się w dwukrotnie. Czas wyrastania jest tym dłuższy, im ciemniejszej używamy mąki. Jest to ciężkie ciasto, które wyrasta przynajmniej dwie godziny. Formujemy z niego 2 prostokątne bochenki i odstawaimy na pół godziny, aby dalej rosły. Gdy przygotowaliśmy 1 bochenek, to trzymamy go w piekarniku około dwóch i pół godziny (na małym ogniu).