Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Chlebek bananowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wiem czy to bardziej ciasto czy chlebek, w każdym razie bananowe, słodkie i pyszne :)

Chlebek bananowy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek bananowy.

 

  • 125g masła
  • 350g mąki
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 4 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowy.
Banany, po umyciu i obraniu rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca. Mleko gotujemy i do bardzo gorącego dodajemy sodę oczyszczoną, mieszamy, aż soda się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ucieramy miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy banany, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej, pachnącej bananami masy. Przenosimy do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej godzinę, aż ciasto pięknie wyrośnie i popęka.
Chlebek bananowy.
W gorącym mleku rozpuszczamy sodę i studzimy przed dodaniem do ciasta
Chlebek bananowy.
Wszytskie składniki ciasta miksujemy na gładką, jednolitą masę
Chlebek bananowy.
Chlebek pieczemy aż pięknie pęknie, jak będziemy piec zbyt krótko powstanie zakalec

Tagi:

jajko jajka