zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Chlebek bananowy z cukinią i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszysty, wilgotny za sprawą cukinii. Z kawałkami czekolady. Pachnie cudownie w trakcie pieczenia, idealny do kawy!

Chlebek bananowy z cukinią i czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek bananowy z cukinią i czekoladą

 

  • 300 g mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukinii (startej na dużych oczkach)
  • 120 ml jogurtu lub maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 120 ml oleju
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • pół tabliczki czekolady białej
  • 2-3 łyżki posiekanych migdałów
  • otręby do obsypania foremki

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowy z cukinią i czekoladą
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Z bananów robimy puree i skrapiamy cytryną aby nie ściemniały bardzo. W jednej misce łączymy: mąkę, proszek, sól. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, wanilię. Dokładnie mieszamy. Wlewamy zawartość tej miseczki do mąki, dodajemy puree bananowe i mieszamy do połączenia składików. Na koniec dodajemy cukienię startą na dużych oczkach, razem ze skórką ( ja starłam prosto do masy). Mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Wlewamy masę do foremki, posypujemy drugą czekoladą i migdałami. Pieczemy ok.60 minut. studzimy chwilę w formie, potem na kratce.
Chlebek bananowy z cukinią i czekoladą
tak wygląda chlebek po przekrojeniu puszysty i wilgotny
Chlebek bananowy z cukinią i czekoladą
Masę wylewamy do formy i posypujemy czekoladą i migdałami