rabarbar55

rabarbar55

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Chlebek czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chlebek zamiast tradycyjnego świątecznego piernika będzie smakował najbardziej wybrednym smakoszom, którzy nie przepadają za korzennymi przyprawami

Chlebek czekoladowy

Składniki:

Chlebek czekoladowy

ciasto

  • drobno posiekana gorzka czekolada
  • 1/3 szklanki kakao
  • Pół paczki świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
  • 1/3 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek czekoladowy
Pokruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.

Mąkę przesiać do dużego naczynia i wymieszać z cukrem, kakao i solą. •Wyrośnięte drożdże dodać do mąki i wymieszać, dodając czekoladę.

Z ciasta uformować kulę, wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrobić na gładka masę

 Przełożyć ciasto do wysmarowanego tłuszczem naczynia, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto rozwałkować i uformować bochenek, składając boki ciasta do środka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmarować jajkiem •Piekarnik nagrzać do 230 stopni i piec chleb przez 10 minut. Później obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 minut.

Tagi:

chleb