jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Chlebek idealnie komponuje się ze świeżym masełkiem:). Jeśli dodać to tego jeszcze krem czekoladowy, mamy iście „czekoladową ucztę”.

Czekoladowy chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy chlebek

 

  • Blaszka 12x36cm
  • Składniki:
  • 0,5 kg mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1/5 szklanki letniej wody,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • ¾ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • Spora garść rodzynek,

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy chlebek
W połowie wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 4 łyżki mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie czekoladę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną łączymy z rodzynkami. Jeśli rodzynki są duże, także przekrawamy je na połowę. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej sól oraz kakao. Mieszamy razem.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowane sypkie składniki, pozostałą wodę oraz masło. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Po tym czasie dokładamy do niego przygotowaną czekoladę oraz rodzynki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe przekładamy na przygotowana blaszkę, posypujemy delikatnie mąką i dowolnie nacinamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15- 20 minut. Chlebek pieczmy około 50 minut w 180˚C. Gotowy studzimy. Najlepiej na kratce.
Czekoladowy chlebek
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe skąłdniki
Czekoladowy chlebek
Do zagniecionego ciasta dodajemy bakalie. ponownie zagniatamy
Czekoladowy chlebek
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę
Czekoladowy chlebek
podrośnięte ciasto nacinamy. posypujemy mąką i pieczemy