gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Wytrawny chleb czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

smaczny chlebek czekoladowy a zarazem wytrawny z dodatkiem słodkiej papryki, najlepiej smakuje z różnymi konfiturami i dżemami.

Wytrawny chleb czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wytrawny chleb czekoladowy

 

  • zaczyn;
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki wody,
  • szczypta drożdży,
  • właściwy zaczyn;
  • 4 łyzki mąki,
  • 18g wody;
  • ciasto właściwe;
  • 2 szklanki mąki chlebowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 1/8 szklanki wody,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżka wanilii,
  • 1 łyżka kakao,
  • 10g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100g czekolady gorzkiej z chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • siemienie lniane opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Wytrawny chleb czekoladowy
Składniki zaczyny mieszamy ze sobą. Zaczyn mieszamy ze składnikami zaczynu właściwego. Przekłądamy do miski, szczelnie nakrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8 godzin. Wszystkie składniki prócz czekolady mieszamy ze sobą dokłądnie łącząc składniki, wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Odstawiamy na ok 15 minut. Czekoladę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i łączymy. Ciasto przekłądamy do miski wysmarowanej lekko olejem. odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do wysmarowanej blaszki, posypujmey siemieniem i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy ok 1 godziny w 180stopniach. Smacznego.
Wytrawny chleb czekoladowy
Łączymy zaczyn z wszystkimi skłądnikami prócz czekolady.
Wytrawny chleb czekoladowy
Zagniatamy ciasto, dodajemy czekoladę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wytrawny chleb czekoladowy
Wykładamy do blaszki posypujemy siemieniem i odstawiamy na 30 minut, pieczemy.