Sposób przygotowania:
Czekoladowy chlebek
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz serwatki i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Mąkę odmierzyć i przesiać do większej dzieży, potem wlać zaczyn, dodać żółtka oddzielone od białek, szklankę mleka, pięć pełnych łyżek sproszkowanej czekolady lub kakao oraz łyżeczkę soli (nie będzie chyba wyczuwalna). Wyrobić i zagnieść i odstawić pod przykryciem lnianej ściereczki do wyrośnięcia. Mniej więcej przed wstawieniem do pieczenia nagrzać piekarnik do 220 st. C, blachę natrzeć lekko olejem rozprowadzonym na pędzelku. Rozmącić białko widelcem i rozsmarować na powierzchni ciasta na chleb i posypać sezamem, lekko wklepać ziarenka palcami, by nie pospadały. Jeszcze na kolejne 15 min. odstawić uformowany bochenek pod ściereczką, a potem przenieść na blachę i wstawić ją do piekarnika na półtorej godziny czy pełną godzinę. Jak skórka z ciasta zbrązowieje, piekarnik wyłączyć, a chlebek zostawić w środku, niech ostygnie. Wyjąć i pokroić na kromki i podawać w koszyczku na pieczywo.