Sposób przygotowania:
Chlebek do kebabu - Fladenbrot
Mąkę z suszonymi drożdżami, solą i cukrem dobrze wymieszać. Dodać oliwę z oliweki i ostudzone, roztopione masło. Ugniatać ciasto,
dodać 160 ml letniej przegotowanej wody i ugniatać dalej. Ciasto nie klejąc się, ma lekko odchodzić od brzegów miski. Przykryć ręcznikiem lub ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do "urośnięcia" na 50 minut. Po wyrośnięciu pougniatać jeszcze ciasto, uformować owalny placek- podobny do pizzy, ale nieco grubszy. Ułożyć na blasze do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Posypać nasionami sezamu.
Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200-225°C. Piec 25 minut na środkowej wysokości piekarnika.
dodać 160 ml letniej przegotowanej wody i ugniatać dalej. Ciasto nie klejąc się, ma lekko odchodzić od brzegów miski. Przykryć ręcznikiem lub ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do "urośnięcia" na 50 minut. Po wyrośnięciu pougniatać jeszcze ciasto, uformować owalny placek- podobny do pizzy, ale nieco grubszy. Ułożyć na blasze do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Posypać nasionami sezamu.
Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200-225°C. Piec 25 minut na środkowej wysokości piekarnika.
skrzynek
Dopisuje Twój przepis do ulubionych
Pozdrawiam
Domin