Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chlebek do kebabu - Fladenbrot

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mąkę z suszonymi drożdżami, solą i cukrem dobrze wymieszać. Dodać oliwę z oliweki i

Chlebek do kebabu - Fladenbrot

Składniki:

Chlebek do kebabu - Fladenbrot

 

 

  • 1/2 torebki suszonych drorzdży

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1/2 łyżeczki cukru

 

 

 

  • 0,16 l wody

 

  • 10 g nasion sezamuTurecki chlebek "Fladenbrot" pasuje bardzo dobrze do potraw z grila, nadaje się również do faszerowania różnymi nadzieniami oraz jest świetny do zimnych lub ciepłych zakąsek.

Sposób przygotowania:

Chlebek do kebabu - Fladenbrot
Mąkę z suszonymi drożdżami, solą i cukrem dobrze wymieszać. Dodać oliwę z oliweki i ostudzone, roztopione masło. Ugniatać ciasto,
dodać 160 ml letniej przegotowanej wody i ugniatać dalej. Ciasto nie klejąc się, ma lekko odchodzić od brzegów miski. Przykryć ręcznikiem lub ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do "urośnięcia" na 50 minut. Po wyrośnięciu pougniatać jeszcze ciasto, uformować owalny placek- podobny do pizzy, ale nieco grubszy. Ułożyć na blasze do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Posypać nasionami sezamu.
Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200-225°C. Piec 25 minut na środkowej wysokości piekarnika.