mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Chlebek dyniowy 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Choć przygotowanie takiego chlebka jest bardzo czasochłonne to satysfakcja jedzenia go jest ogromna! :)

Chlebek dyniowy 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek dyniowy 4

 

Sposób przygotowania:

Chlebek dyniowy 4
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Pestki zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Następnie dodajemy je do drożdży i odstawiamy. Mąkę wymieszamy z solą. Dodajemy rozczyn z pestkami i dobrze mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Podłużną formę do pieczenia smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto i wygładzamy mokrą dłonią, smarujemy jajkiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 min. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 50 minut.
Chlebek dyniowy 4
Wyparzone pestki dyni i słonecznika.
Chlebek dyniowy 4
Rozczyn z pestkami.
Chlebek dyniowy 4
Posmarowany jajkiem upiekł się na złoto.