eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Chlebek Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny domowy chlebek z ziarnami.

Chlebek Eli

Składniki:

Chlebek Eli

 

  • 1 kg mąki pszennej(ja dałam Poznańską)
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 słoika po dżemie zakwasu żytniego
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 litr ciepłej wody
  • margaryna do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Chlebek Eli
Do przesianej mąki dodać sól,słonecznik,siemię,sezam i wymieszać.W 1/2 litra wody rozpuścić drożdże i cukier.Wlać do mąki z dodatkami,dodać zakwas,wlewać stopniowo wodę(nie od razu całą,bo może być za dużo) i dokładnie wymieszać.Oprószyć mąką,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto po wyrośnięciu jest dość wolne.Dwie podłużne formy babkowe wysmarować margaryną.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremek.Ciasto wyrównać dłonią zwilżoną wodą i włożyć do zimnego piekarnika.Ustawić temperaturę 50 stopni na 30 minut.Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 1 godzinę.Smacznego!

Zakwas:wsypać mąkę żytnią żurkową do słoika po dżemie,dolać 3 łyżki gotowego zakwasu na żurek i dolać ciepłej wody.Zakwas musi być gęsty,prawie papkowaty.Zakwas zostawić w cieple na 2-3 dni.Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.Po ubraniu 1/2 słoika uzupełnić do pełna i dalej można przechowywać w lodówce,aż do następnego wypieku chleba,zawsze uzupełniając do pełnego słoika.