Sposób przygotowania:
Chlebek Eli
Do przesianej mąki dodać sól,słonecznik,siemię,sezam i wymieszać.W 1/2 litra wody rozpuścić drożdże i cukier.Wlać do mąki z dodatkami,dodać zakwas,wlewać stopniowo wodę(nie od razu całą,bo może być za dużo) i dokładnie wymieszać.Oprószyć mąką,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto po wyrośnięciu jest dość wolne.Dwie podłużne formy babkowe wysmarować margaryną.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremek.Ciasto wyrównać dłonią zwilżoną wodą i włożyć do zimnego piekarnika.Ustawić temperaturę 50 stopni na 30 minut.Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 1 godzinę.Smacznego!
Zakwas:wsypać mąkę żytnią żurkową do słoika po dżemie,dolać 3 łyżki gotowego zakwasu na żurek i dolać ciepłej wody.Zakwas musi być gęsty,prawie papkowaty.Zakwas zostawić w cieple na 2-3 dni.Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.Po ubraniu 1/2 słoika uzupełnić do pełna i dalej można przechowywać w lodówce,aż do następnego wypieku chleba,zawsze uzupełniając do pełnego słoika.
Zakwas:wsypać mąkę żytnią żurkową do słoika po dżemie,dolać 3 łyżki gotowego zakwasu na żurek i dolać ciepłej wody.Zakwas musi być gęsty,prawie papkowaty.Zakwas zostawić w cieple na 2-3 dni.Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.Po ubraniu 1/2 słoika uzupełnić do pełna i dalej można przechowywać w lodówce,aż do następnego wypieku chleba,zawsze uzupełniając do pełnego słoika.
Alita
ewaelzbieta
Sarenka
Villemo