Sposób przygotowania:
Chlebek jagodowy
Przygotować zaczyn z drożdży, letniej wody i cukru, po czym przykryć miseczkę z zaczynem talerzykiem i odstawić na kwadrans. Jagody przebrać, opłukać, a mrożone-rozmrozić na durszlaku, aby obciekły. Do większej misy wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn, żółtka, mleko lub serwatkę, szczyptę soli oraz odsączone jagody. Wyrabiać rękoma składniki na gładkie ciasto. Przykryć misę z ciastem czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,np. koło zapalonego palnika, ale niezbyt blisko. Na 15 min. przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 st. C, formę cwibakową dużą lekko natłuścić,a wyrośnięte ciasto włożyć na dno formy, wygładzić wierzch i posmarować rozmąconym białkiem i posypać sezamem białym. Wstawić formę do piekarnika na kolejne 1,5 godz. Po upieczeniu wyjąć, lekko ostudzić i pokroić. Podawać w koszyczku do chleba.