Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z owocami
Do miski wsypać 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, dodać stopione 5 dag masła i zrobić kruszonkę. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Masło stopić, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 3 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, przestudzone masło, sól, utarte z cukrem jajka i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować i włożyć do przygotowanej brytfanny. Na ciasto wyłożyć utarte na tarce o dużych oczkach jabłka, wypestkowane śliwki i posypać kruszonką, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie włożyć piekarnika . Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut.