czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto drożdżowe na maślance z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie ma to jak świeże domowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców;))) Do tego kubek mleka i nic więcej nie trzeba;))

Ciasto drożdżowe na maślance z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe na maślance z owocami

 

 

  • Składniki:
  • 2 jajka,
  • 700 g mąki pszennej + 1 łyżka,
  • szklanka maślanki,
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki,
  • szczypta soli,
  • 100g stopionego masła,
  • szczypta kurkumy dla koloru,
  • 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki).

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe na maślance z owocami
1. Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 2. Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełozyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie umyć owoce i osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2 łyżkami cukru. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 37x42 cm. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. 3. Wszystko wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami
Zagnieśc ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami
Wyrośnięte ciasto rozłożyć w przygotowanej blasze
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami
Wierzch posypać przygotowanymi wcześniej owocami
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami
Wierzch posypać przygotowaną kruszonką, upiec