dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Chlebek kukurydziany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty w przygotowaniu chlebek kukurydziany jest idealnym dodatkiem do zup i do mięs w zawiesistych sosach.

Chlebek kukurydziany

Składniki:

Chlebek kukurydziany

 

Sposób przygotowania:

Chlebek kukurydziany

Krok 1;

Chlebek kukurydziany
Rozpuszczone drożdże odstawiamy do wyrośnięcia.

Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do 1/2 szklanki wody. Wsypujemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 5 minut.

Krok 2:

Chlebek kukurydziany
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.

Mąkę przesiewamy przez sitko . Dodajemy do mąki oliwę, sól i drożdże. Całość mieszamy w razie potrzeby dodajemy pozostałą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto,

Krok 3:

Chlebek kukurydziany
Z ciasta formujemy okrągły chlebek i odstawiamy do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy okrągły bochenek. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!


Tagi:

pieczywo chleb