Sposób przygotowania:
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką
Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę aż zmięknie, dodajemy umyte pokrzywy (same czubki), oraz roszponkę i smażymy do czasu aż zielenina zwiędnie. Gdy farsz ostygnie łączymy go z ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 180' , wykładamy formę papierem do pieczenia. Przesiewamy obie mąki do miski, mieszamy połowę startego sera, wbijamy w nią jajo,dodajemy sól, proszek do pieczenia i maślankę. Zagniatamy lepkie ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadzamy farsz na cieście, posypujemy pokruszoną fetą oraz resztą goudy po czym rolujemy chlebek. Umieszczamy na blasze. Za pomocą ostrego noża przekrawamy wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Smarujemy odrobiną maślanki,,oprószamy mąką żytnią i pieczemy około 40 minut na złoty kolor . Studzimy przed podaniem.
marietta